10 pași simpli pentru o sesiune de 10!

Vom fi sinceri cu tine și îți vom spune că acesta nu este un articol care să îți spună ce să faci ca să iei 10 în sesiune, dar este un articol care, savurat împreună cu o cafea, te poate ajuta să uiți puțin de stresul din ultima perioadă și să îți organizezi mai bine timpul și activitățile.

Sesiune, stresiune, săptămânile alea nașpa din semenstru sau oricum i-am spune, noi, studenții, nu suntem încântați când această perioadă se aproprie. Examenele, colocviile și alte teste nu sunt chiar acel lucru pe care îl aștepți cu nerăbdare duminică seară când mai degrabă ai fi pe Piezișă la o bere cu prietenii.

După un studiu amănunțit și multe discuții cu studenți  “încântați” de începerea sesiunii îți prezentăm câteva tips&tricks ușor de aplicat în viața de zi cu zi despre cum să depășești stresul din perioada asta:

  1. FĂRĂ DISTRAGERI

Înainte să te apuci de treabă asigură-te că nu ai lângă tine obiecte care îți pot distrage atenția (telefonul, rețele de socializare active). În timpul pe care îl acorzi studiului încearcă să te concentrezi doar pe acest lucru.

  1. FII REALIST CÂND VINE VORBA DE TIMP

În momentul când îți faci un plan concis de studiu va fi mult mai simplu să îndeplinești toate obiectivele pe care ți le-ai propus. Cu toții știm că nu vei sta 7-8 ore învățând încontinuu așa că mai bine îți structurezi timpul în așa fel încât să poți realiza tot ce ți-ai propus.

O metodă de organizare a timpului este SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant și încadrat în Timp) care te poate ajută să îți formulezi clar obiectivele.

  1. ORGANIZARE, REORGANIZARE, RE-REORGANIZARE

Nu trebuie neapărat să aplici metoda SMART pentru a obține rezultate bune. Contează doar să ai un plan bine definit când vine vorba de gestionarea timpului. O modalitate utilă de a-ți organiza timpul și materia de studiu este să o împarți pe săptămâni, zile sau ore. Odată ce ai planul făcut îți va fi mult mai ușor să îți dai seama de cum trebuie să te organizezi.

  1. A SPUS CINEVA CAFEA/ CEAI?

Chiar dacă ești iubitor de cafea sau nu, parcă în sesiune oricând e bine-venită o ceașca de cafea fierbinte cu mult lapte. Consumul de cafea îți poate da un boost de energie sau măcar… impresia că ai energie.

Fact: Am descoperit într-un studiu recent că dacă bei cafea după ce ai terminat de învățat memorezi mai ușor decât dacă ai consumat înainte de a te apuca de învățat.

În privința ceaiului cu toții cunoaștem efectele relaxante și calmante ale acestuia. O ceasca de ceai verde, de roiniţă sau de muşeţel te pot ajuta când vine vorba de  remedii anti-stres şi insomnie.

  1. NOTIȚE, NOTIȚE, NOTIȚE

Cu toții avem diferite tehnici pe care le aplicăm atunci când învățam. Pe unii îi ajută să citească și să conspecteze informațiile, pe alții să sublinieze cu diferite culori ideile principale, iar alții învață mecanic.

Indiferent de tehnica pe care o folosești este important să ai cât mai multe notițe și un suport de curs bine structurat, să citești de două ori textul că să îți dai seamă de volumul de informații și să încerci pe cât posibil să sintetizezi informația pentru a o memora mai ușor.

  1. ACORDĂ-ȚI O RECOMPENSĂ DIN CÂND ÎN CÂND

Parcă altfel merge treaba când știi că după o oră de studiu te așteaptă ciocolata preferată în dulap. E important să îți acorzi din când în când o recompensă deoarece acestea te ajută să îți păstrezi motivația. Studentul în sesiune merită tot ce e mai bun, corect?

  1. PUȚINĂ MIȘCARE NU STRICĂ NICIODATĂ

Este important să ai mereu un stil de viață sănătos, nu numai în timpul sesiunii. Iar cum sportul este una din cele mai bune metode de a scăpa de stres nu ezita să ieși la o plimbare în aer liber, să te plimbi cu bicicleta, să participi la o clasă de aerobic sau să treci pe la bazinul de înot. Cu siguranță nu vei regreta!

  1. DETOX ÎN SESIUNE?

Într-o perioadă atât de stresantă este bine să ai grijă de tine. Nu uita să iei în fiecare dimineață micul dejun, să consumi cât mai multe fructe și legume. Pe lângă alimentația corespunzătoare poți apela oricând la un boost de calciu, magneziu sau un complex de vitamine care să îți ajute organismul să “digere” mai bine sesiunea.

  1. TOT CE AI NEVOIE E PUȚINĂ … MUZICĂ

Fie că asculți muzică atunci când înveți, fie că o faci înainte de culcare sau în orice moment al zilei, câteva minute petrecute cu playlistul tău preferat vor avea un efect benefic.

  1. FII OPTIMIST

Încearcă pe cât posibil să îți menții nivelul de optimism pe toată perioadă sesiunii și să nu uiți să faci și lucrurile care îți plac. Încearcă să găsești un echilibru astfel încât să acorzi timp și studiului, dar și activităţilor care te relaxează precum o plimbare în aer liber, întâlnirile cu prietenii, câteva episoade din serialul preferat sau câteva pagini din cartea favorită. Să fim sinceri, sesiunea nu este atât de rea pe cât pare!

Fact: Legenda spune că un student în sesiune poate invăta japoneză peste noapte 😉

Acum că ai terminat cafeaua și articolul, ești pregătit să te pui pe treabă ?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *